Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ελληνική Λογοτεχνία


Αντίδοτο πολιτισμού στην οικονομική κρίση

Δημήτρης Γ. Καπόπουλος
Δημήτρης Καπόπουλος
Της οικονομικής κρίσης μεσούσης και του συνεχούς βομβαρδισμού μας από θλιβερές ειδήσεις, αποτελεί καλή πρόταση να αναζητήσουμε δρόμους διαφυγής για, έστω και μικρά, διαλείμματα “αποτοξίνωσης”. Διαλείμματα που πλέον πρέπει να θεωρούνται αναγκαία όχι μόνο για λόγους προαγωγής του πνεύματος αλλά και, κυρίως, για λόγους συμβολής στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Στο άρθρο ‘Η λογοτεχνική σκοπιά της κρίσης’ της Λίτσας Καποπούλου, προτείνεται η εξέχουσα ελληνική λογοτεχνία σαν ασφαλές καταφύγιο μέσα στον πολέμιο χώρο, που εδώ και αρκετό καιρό βρισκόμαστε.

Πως θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς; Το χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας έχουν υπηρετήσει σημαίνουσες προσωπικότητες, προσφέροντάς μας πλήθος από ανυπολόγιστης αξίας δημιουργήματα. Μέσα σε αυτά βρίσκουμε χαρακτήρες που αντιμετώπισαν βίαιες καταστάσεις, που βρέθηκαν σε αντίξοες συνθήκες και που όμως στο τέλος τα κατάφεραν, προσφέροντάς μας ένα ξεχωριστό, ένα παραδειγματικό στίγμα δράσης, βασισμένο σε υψηλού κύρους διαχρονικές αξίες.

Μπορούμε ενστερνιστούμε τις ιδέες τους, να ταυτιστούμε με το ήθος τους, να ανακαλύψουμε την ομορφιά της απλότητας αλλά και το μεγαλείο της ορθολογισμένης σύνθεσης, να αντλήσουμε την απαραίτητη αισιοδοξία και δύναμη, που αναμφίβολα χρειαζόμαστε.

Η ελληνική λογοτεχνία, θεμελιώδες στοιχείο του πολιτισμού μας, συμβάλλει στην καλλιέργεια του καθενός και αποτελεί μία ελπίδα και ένα αντίδοτο στην κρίση, την κατάθλιψη, την πίκρα και την απόγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου